Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Pododermatitída

Pododermatitída

Prerastenie pazúrov až do chodidlových vankúšikov spôsobilo traumu nazývanú pododermatitída aj tejto mačičke, ktorej sme museli pazúriky vyťahovať z labky doslova ako také klince.

Pododermatída zvierat je dosť podceňovaná, čo môže mať za následok práve aj takéto nepríjemné a bolestivé prerastenie pazúrikov. Ide o pomerne málo diskutovanú tému, ktorá je však podstatne dôležitá. Chceme preto zdôrazniť, že správna starostlivosť o našich domácich miláčikov zahŕňa aj pravidelné skracovanie ich pazúrikov.

Pododermatitída predstavuje dermatologické ochorenie, ktoré postihuje chodidlové vankúšiky psov, mačiek, ale aj malých hlodavcov ako sú králiky a morčatá. Lézie vznikajú najmä na koži chodidlových vankúšikov, na prstoch, či v medziprstových priestoroch.

Príčiny ochorenia môžu byť rozmanité. Jednou z nich je poranenie chodidla v dôsledku nadmerného tlaku. Na postihnutom mieste tak môže dochádzať postupne k strate ochlpenia a vzniku otlakov až vredov. Ak ide o vážnejšie postihnutie môže byť poškodená aj povrchová integrita kože, a tak vznikajú infikované bolestivé otvorené rany. Ďalšie príčiny vzniku sú nečistota pod neskracovanými pazúrikmi, infekcie, alergie, hormonálne poruchy, či autoimunitné ochorenia. Podstatné je spomenúť aj negatívne faktory vonkajšieho prostredia. Počas zimných mesiacov môžu vložky labiek zvieratka omrznúť, vážne popraskať a zapáliť sa. Prípadne môžu byť labky ohrozené aj prípravkami používanými proti poľadovici na cestách. Počas letných mesiacov zdravie labiek ohrozuje horúci asfalt, alebo  osina, ktorá sa dokážu dostať do prstov a potom preniknúť cez kožu zvieratka.

Ako prevenciu proti pododermatitíde odporúčame aplikovať na labky podporné preparáty, ošetrovať pomocou medikovaných šampónov, a samozrejme nezabúdať  venovať dostatok pozornosti pravidelnému strihaniu pazúrikov.