Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Atopická dermatitída

Atopická dermatitída

Kožné ochorenia u zvieracích pacientov môžu byť nie len nepríjemné a spôsobovať značný diskomfort, ale dokonca môžu byť indikátorom vážnejších zdravotných problémov.

Preto je potrebné im venovať dostatok pozornosti. Odporúčame nepodceňovať alergické prejavy, a čím skôr navštíviť veterinárneho lekára.Vďaka dermatologickým vyšetreniam, ktoré môžu zvierací pacienti u nás na veterinárnej klinike podstúpiť, je možné diagnostikovať príčinu kožného ochorenia a nastaviť tak vhodnú terapiu. Jedným z častých kožných ochorení, ktoré trápi predovšetkým psíkov, ale aj mačičky je atopická dermatitída. Ide o ochorenie, ktoré sa nedá liečiť, ale napriek tomu ho dokážeme aspoň dostať pod kontrolu a zabezpečiť tak celoživotný manažment. Ochorenie sa zväčša začína prejavovať medzi 9 mesiacom až 3 rokmi života. Avšak môže sa objaviť aj v neskoršom veku.

Čo je atopická dermatitída, a aké sú jej klinické príznaky?

Genetické ochorenie kože, ktoré sa vyskytuje u psov, ale aj mačiek. Jedná sa o prehnanú reakciu imunitného systému na podnety z vonkajšieho prostredia (prachové a potravinové roztoče, plesne, rastlinné pele, epitélie, blšie sliny a pod.) čím sa spustí imunitná reakcia organizmu zvieraťa na dané alergény a následne sa prejaví enormným svrbením a začervenaním kože. Môžeme potvrdiť, že sa jedná o jednu z najčastejších príčin chronického svrbenia u psov i mačiek. Spomínané prejavy sa objavujú predovšetkým v oblasti krku, tváre, labiek, pazúch, či spodnej časti tela.

Najčastejšie prejavy atopickej dermatitídy sú svrbenie, suchá koža, zlá kvalita srsti, vypadávanie srsti, začervenanie kože, tvorba šupín, chrást, zapálených vyrážok a pod. Sprevádzajúce sekundárne infekcie sú najčastejším dôvodom nepríjemného zápachu kože atopických pacientov. Vyskytnúť sa môžu aj opakujúce sa zápaly uší, či zápaly v medziprstových priestorov, prípadne začervenanie okolia oči so sekundárnym zápalom spojivky.

Nevyhnutné pre vášho zvieracieho miláčika je podstúpiť u nás na klinike kompletné dermatologické vyšetrenie s detailným mikroskopickým vyšetrením (cytológia kože), potrebný druh alergénodiagnostiky, a následne nasadenie správnej terapie s celoživotným manažmentom udržiavania stavu vášho zvieratka.