Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Obdobie osín a suchých tráv

Obdobie osín a suchých tráv

Tzv. osiny poznáme aj pod názvom šípky alebo klásky. Ide o nepriateľa našich domácich miláčikov. Nachádzajú sa takmer všade okolo nás. Možno by sme si na prvý pohľad povedali, že vôbec nie sú nebezpečné.

Práve naopak! Je viac spôsobov, ako nám môžu skomplikovať zdravotný stav zvieratka. Môžu byť prehltnuté, vdýchnuté, alebo môžu preniknúť cez oči, uši alebo pokožku.

Ako vlastne vyzerá taká osina?

Osina má dĺžku približne 1 cm. Jej tvar je ostrý, má dokonca tvar podobný ihle. Vďaka jej tvaru sa ľahko dostane cez kožu zvieratka do jeho tela. Je dôležité myslieť na to, že keď Vám psík nachvíľu odbehne do vysokej trávy, osina sa najskôr prichytí v srsti, a ak sa dostane na citlivé miesto,môže spôsobiť naozaj nepríjemné komplikácie.

Aké sú príznaky problému s osinou?

Psík reaguje na osinu okamžite. V prípade, ak mu uviazla v nose, psík začne kýchať, následne sa bude neustále snažiť trieť svoj nos o zem. Ak uviazla v uchu, prejavuje sa nervozitou, neustálym trasením hlavy, či škriabaním. Môže sa stať, že psík svojimi pohybmi spôsobí, že osina bude postupovať až do zvukovodu. Tam sa môže následne stratiť z dohľadu majiteľa. Ďalšie miesto, kde sa vie osina zachytiť je oko. Často sa stáva, že je ukrytá za tretím viečkom vo vútornom očnom kútiku. Pri vyťahovaní musíme byť obvzvlášť opatrní. Najlepšie je to nechať na veterinárneho lekára, ktorý presne vie čo má robiť. Ak sa psíkovi náhodou dostane do medziprstových priestoroch na labke prejavuje sa vylizovanie labiek a krívanie. Môže dôjsť dokonca k zápalu a hnisaniu labky.

Diagnostika na veterinárnej klinike

Na našej a ďalších moderných klinikách je možné osinu diagnostikovať vizuálne otoskopom. Osinu alebo kus ostrej trávy uvidíme na veľkej obrazovke a pod kontrolou zraku ju pomocou špeciálnych klieští aj vytiahneme.

Prípad z kliniky

Psíka Lea trápilo nezastaviteľné kýchanie. V ambulancii sa nám podarilo vytiahnuť osinu za asistencie kamery, a tak sa Leovi hneď po zákroku uľavilo.
 

Zvýšte opatrnosť

V období, kedy je zvýšený výskyt osín je podstatné zvýšiť prevenciu. Po návrate domov z prírody detailne prezrieť zvieratko, či nemá niekde zapichnutú osinu, či suchú trávu. Ak si všimnete, niektorý zo spomenutých príznakov, napr. že si pes škriabe ucho alebo stále triasie hlavou, skontrolujte, či tam nemá zapichnutú osinu. Ak áno, kontaktujte ihneď veterinárnu kliniku.