Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Sterilizácia mačky krok po kroku na našej klinike

Sterilizácia mačky krok po kroku na našej klinike

Pozývame Vás do zákulisia chirurgického zákroku, ktorý vykonávame na našej klinike. Mačička Sunny si v ordinácii našla obľúbené miesto, vyskočila na linku a zapózovala nám na fotku.

  1. Pred zákrokom sme ju nechali preskúmať ordináciu a pohrali sme sa s ňou.Potom sme jej odobrali krv na predoperačné vyšetrenie, ktoré zahŕňalo aj testovanie na ochorenie FIV a FeLV.
  2. Po aplikácii sedatív a zavedení intravenóznej kanyly a endotracheálneho tubusu sa pripravuje operačné pole. Oholia sa chlpy a aplikuje sa dezinfekcia. Mačky majú počas anestézie otvorené oči, preto sa musí na rohovku aplikovať špeciálny gél, aby nevysychala.
  3. Na operačnej sále sa pacient napojí na inhalačnú anestéziu. Je to jedna z najbezpečnejších variánt anestézie. Pacienta počas zákroku monitoruje asistent, ktorý hlási chirurgovi odchýlky od normy, a taktiež je pacient zahrievaný výhrevnou podložkou.
  4. Po prípravách pacienta a chirurga dochádza k samotnému zákroku, pri ktorom sa odstraňujú vaječníky, maternica.
  5. Ranku uzavierame vo väčšine prípadov intradermálnym stehom, ktorý nie je viditeľný na povrch a je menšie riziko rozlízania ranky aktívnym pacientom. Po uzavretí sa rana prekryje náplasťou s vankúšikom a mačke sa oblečenie pruban alebo košieľka, prípadne nasadí golier.
  6. Na dospanie anestézie je pacient uložený do hospitalizačného boxu, kde je opäť výhrevná podložka. Aplikujú sa aj špeciálne medikamenty, vďaka ktorým sa mačička rýchlejšie zobudí.

Sunny zvládla zákrok na jednotku, bola vzorný pacient a za odmenu dostala kapsičku pre sterilizované mačky.