Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Prípad Bobíka pokračuje...

Prípad Bobíka pokračuje...

Pamätáte si ešte na psíka Bobíka našej strihačky Eriky? Pred necelým polrokom sme mu odstraňovali perzistentné mliečne zúbky a tentokrát prišla na rad kastrácia.

Aby sme to nemali také jednoduché, Bobík si jeden semenník "zabudol" po ceste do miešku. Stavu, pri ktorom nezostúpi jeden alebo oba semenníky, sa hovorí kryptorchidizmus. Keď sa šteniatko narodí, semenníky práve zostupujú do miešku. Ak nezostúpia do 16 týždňa, psík sa označí ako kryptorchid. Semenník ešte môže "doputovať" na správne miesto, ale aj napriek tomu by sa takýto jedinec už nemal uchovniť, lebo ochorenie je dedičné. Nezostúpené vajko môže byť v brušnej dutine alebo v podkožnom tuku v inguinálnej oblasti. Častejšie nezostúpi len jedno a to hlavne pravé, menej často sú postihnuté obe.
 
Ku kryptorchidizmu majú predispozíciu najmä malé plemená ako pudel, jorkšír, pomeranian, taktiež brachycefalické plemená (mops, buldoček), nevyhne sa to ani väčším plemenám ako husky, ovčiaci a iné. Riešenie tohto stavu je chirurgia. Odstraňuje sa zdravé vajko aj nezostúpené. V prípade, že sa semenník nenachádza v inguinálnom regióne, vstupuje sa do brušnej dutiny. Kryptorchidný semenník býva obvykle menší ako zdravý. Medzi najvážnejšie riziká ponechania nezostúpeného semenníku patrí neoplazia (nádor) a torzia semenníku. V oboch prípadoch je nutná akútna chirurgia. Bobík má už zákrok za sebou, všetko prebiehalo bez komplikácií, len po operácii musí nosiť golier, lebo si chce lízať ranky.
 
Na našej klinike kontrolujeme všetkým šteniatkam/ mačiatkam samčieho pohlavia pri preventívnych kontrolách pred vakcináciou aj semenníky. Takisto u starších jedincov prehmatáme semenníky aj prostatu, rektálnym vyšetrením u psov.