Dnes zatvorené

+421903655648

Pozor na prerastanie zubov u králika

Pozor na prerastanie zubov u králika

Aj tých najmenších domácich miláčikov, akými sú napríklad králiky, môžu trápiť problémy so zubami. Králik je totiž zvieratko, ktoré stále niečo hryzká, či už seno, granulky, alebo mrkvu.

Celý jeho život je závislý od jeho hlodavých zubov, ktoré na rozdiel od psíka rastú neustále. Príkladom je aj náš pacient, ktorý prišiel k nám na veteirnárnu kliniku z dôvodu prerastenia zubov. Vzhľadom k tomu, že zuby králika rastú celý život, musia sa neustále rovnomerne obrusovať. V prípade, že sa neobrusujú môže nastať problém prerastania a následne problém príjmu potravy. Prerastané zúbky alebo podozrenie na tento syndróm je potrebné konzultovať s veterinárnym lekárom.

Čo ste možno nevedeli...

Na našej klinike EasyVet poskytujeme komplexné vyšetrenia pre tých najmenších pacientov, akými sú králiky, morčatá, ježkovia, škrečky, myši a potkany. Keď nás navštívite s vaším drobcom, bude mu ponúknuté klinické vyšetrenie, ktoré zahŕňa celkovú kontrolu zdravotného stavu, srsti, pazúrikov, brušnej dutiny, očí a určenie pohlavia. Pomocou otoskopu skontrolujeme ústnu dutinu a rast zubov. Zuby králikov a hlodavcov rastú celý život a obrusujú si ich potravou. V prípade, ak nie sú kŕmené správnou potravou sa často stáva, že ich zuby prerastú do ostrých hrotov, ktoré následne zraňujú sliznicu dutiny ústnej. Akýkoľvek bolestivý stimul u drobných pacientov spúšťa bludný kruh, ktorý začína odmietaním potravy, a stým spojené aj zdravotné komplikácie. Vďaka pravidelným návštevám však vieme zasiahnuť včas. Zuby na našej klinike nestriháme ale brúsime, nakoľko pri strihaní hrozí zlomenie a následné odumretie zubu. Medicíne drobných cicavcov sa u nás primárne venuje MVDr. Patrícia Ondrejková.