Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Ochorenie starších psíkov

Ochorenie starších psíkov

Verili by ste tomu, že tento malý netopierik bude mať budúci rok 12 rokov? Vyzerá síce ako šteniatko, ale bohužiaľ, trápi ho ochorenie starších psíkov t. j. chronická bronchitída.

Toto ochorenie postihuje dolné dýchacie cesty, a jedná sa o chronický zápal spôsobený dráždením sliznice dýchacích ciest prachom, cigaretovým dymom, atď., ale najčastejšie sa na príčinu vzniku ani nepríde. Vtedy hovoríme o idiopatickej chronickej bronchitíde. Majiteľ pozoruje príznaky ako suchý, dráždivý kašeľ vyvolaný excitáciou, pohybom, dokonca môže dôjsť až k prejavu, pri ktorom si majitelia myslia, že psík zvracia, a vtedy vykašliava bielu penu.

Diagnostika a terapia

Diagnostika spočíva vo vyšetrení krvi, zobrazovacích metódach, kardiologickom vyšetrení, pristupuje sa aj ku endoskopii a bronchoalveóarnej laváži. Terapia voľby je použitie inhalačnej suspenzie v tlakovom obale - viac známa ako inhalátor pre astmatikov. Keďže psíkovia majú odlišnú anatómiu tváre a pysku, je potrebné aplikovať suspenziu do komôrky. Existuje špeciálna komôrka priamo pre psov alebo mačky, avšak naša šikovná klientka vytvorila vlastnoručne svoju. Ako násadu na papuľku použila téglik od jogurtu. Už po pár aplikáciách suspenzie sa fenke uľavilo od kašľa a je zase aktívna a veselá.

Dúfame, že jej to vydrží čo najdlhšie!