Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Malá bodka v oku

Malá bodka v oku

Tento drobec nás navštívil nedávno na klinike. Bohužiaľ, nie kvôli preventívnej prehliadke, ale s problémom. Majitelia popisovali apatiu trvajúcu jeden deň, žmúrenie a začervenanie ľavého očka.

Pri adspekčnom vyšetrení bola hneď viditeľná malá "bodka" na rohovke oka. Špeciálnym roztokom s fluoresceínom sme si "bodku" odfarbili a diagnostikovali eróziu rohovky. Erózia rohovky je spôsobená väčšinou traumatickou príčinou napr. poranením pri hre.

Klinickými prejavmi sú zvýšená tvorba vodnatého sekrétu, žmúrenie, svrbenie a iné. Terapia pozostáva v pravidelnej toalete oka, ideálne fyziologickým roztokom a aplikácii topických liekov - kvapiek pôsobiacich proti bolesti, antibiotických kvapiek a kyseliny hyaluronovej, ktorá pomáha rýchlemu vyhojeniu poškodenia. Samozrejme, majitelia musia zabrániť škriabaniu očka. Za týždeň na kontrole zase odfarbíme rohovku a očakávame, že keď terapia zaberie, erózia bude zhojená.