Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Ako pomáhame pacientom: Zapichnutá osina

Ako pomáhame pacientom: Zapichnutá osina

Počas letného obdobia sa zvyšuje výskyt pacientov, ktorých trápi zapichnutá osina. Osina sa považuje  za tzv. strašiaka majiteľov psov.

Vďaka svojej štruktúre a tvaru sa osiny vláskovitými výrastkami ľahko zachytia na srsti zvieratka, zapichnú sa medzi prstami alebo ich vdýchnu cez nos. Vyskytujú sa hlavne na poliach, lúkach, v parkoch, či v mestských parkoch. Zapichnutá a trčiaca osina sa dá vytiahnuť, ak je včas odhalená, neskôr sa stratí pod kožou v tkanive a môže putovať pod kožou psíka aj niekoľko centimetrov, v ojedinelých prípadoch až desiatky centimetrov. V prípade, že sa osina dostane hlboko do tela psíka je nutný chirurgický zákrok.

PRÍPADY KLINIKY

Prinášame Vám prípad pacienta, ktorého trápila práve osina zapichnutá v uchu. Viete, čo môže spôsobiť taká osina v uchu? Ak je to v blízkosti ucha, je dosť pravdepodobné, že psík svojimi pohybmi spôsobí, že osina bude postupovať do zvukovodu, kde sa následne stratí z dohľadu majiteľa.  Psík začne byť nervózny, bude triasť hlavou a škriabať si príslušné uško labkou. Osinu sme pacientovi diagnostikovali vizuálne otoskopom, prostredníctvom, ktorého ju bolo možné vidieť na veľkej obrazovke. Následne pod kontrolou zraku sme ju pomocou špeciálnych klieští vytiahli psíkovi z ucha.

Viac o osine, a aké ťažkosti dokáže spôsobiť zvieratkám sa dozviete v našom ďalšom článku.

 https://www.drvet.sk/sk/clanky/detail/co-to-osina-vlastne-je-a-ake-su-jej-rizika