Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Zápal vonkajšieho zvukovodu – Otitis externa

Zápal vonkajšieho zvukovodu – Otitis externa

Zápal vonkajšieho zvukovodu je jedným z najbežnejších ochorení, ktoré neminie počas života snáď ani jedného z našich miláčikov.

Dôvodov môže byť viac a preto treba byť ostražitý  a v najlepšom prípade aj informovaný, čo môže byť  príčinou zápalu zvukovodu práve u toho Vášho štvornohého kamaráta. Jedným z najčastejších dôvodov je práve ušný svrab, tzv. Otodectes cynotis u mačiek a psov, a  Psoroptes cuniculi v králikov, ktorý sa prejavuje v podobe čiernej, akoby kávovej usadeniny a spôsobuje intenzívne svrbenie, v horších prípadoch aj vypadanie srsti v oblasti ušníc. Toto ochorenie postihuje najmä mladé zvieratá ( prevzaté z útulku či z ulice), avšak tým,  že je to zoonóza,  je prenosné na jedince v akomkoľvek veku.  Preto je veľmi dôležité aby sa nasadila antiparazitárna terapia či už formou pipety alebo tablety čo najskôr minimálne na 21 dní, kým sa nevyničia všetky štádiá cyklu parazita. Dôležité je aj lokálne ošetrenie zvukovodu a pravidelné čistenie sekrétu nachádzajúcom sa vo zvukovode vďaka čomu je nasadená terapia efektívnejšia.

Ďalším bežným dôvodom je kvasinková a bakteriálna  infekcia spôsobená zvýšenou vlhkosťou zvukovodu spôsobenou akejkoľvek príčinou ale aj ako sekundárny klinický príznak v dôsledku alergie zvieraťa. Prejavuje sa to najmä trasením hlavou, bolestivosťou a citlivosťou zvukovodu, tvorbou sekrétu rôznej farby v závislosti od druhu baktérie ,  začervenaním kože ušníc alebo zápachom ucha. V takýchto prípadoch je nutné otoskopické vyšetrenie s následnou cytologiou sekrétu a nasadenie vhodnej terapie na základe výsledku vyšetrenia. Terapia v takýchto prípadoch spočíva najmä na pravidelnom čistení postihnutého ucha a podávaní lokálnej antibiotickej  a antimykotickej terapie po dobu aspoň 10 dní v závislosti od intenzity daného problému. Po ukončení terapie je kľúčové aby sa zachoval pravidelný management a tým pádom aj prevencia udržiavania zdravého zvukovodu a zabránili tak následnej recidíve, či už sa jedná o samotnú bakteriálnu infekciu alebo ako sekundárnu príčinu v dôsledku iného ochorenia.

V obdodí od jari do jesene sa mnohí naši štvornohí kamaráti nevyhnú incidentu s osinou po prechádzke. Takúto osinu možno spozorovať u nášho zvieraťa ihneď ale aj po niekoľkých dňoch kedy si všimneme, že naše zviera pociťuje diskomfort, neustále trasie hlavou, prípadne sa  vytvorí zápal zvukovodu, ktorý je už bolestivý.  V lepších prípadoch, kým osina nezasiahne ušný bubienok, sa po jej výbere nasadí terapia na stabilizáciu zvukovodu, avšak v horšom prípade keď nastane tzv. perforácia bubienka je nutné nasadenie aj celkovej liečby aby sme tak zabránili vzniku zápalu stredného ucha. V takýchto prípadoch treba rátať , že terapia môže trvať aj niekoľko týždňov. Preto je nutné aby sa takýto stav nepodceňoval a navštívili ste vášho veterinárneho lekára čo v najskoršom čase.