Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Thelazióza

Thelazióza

Thelazióza je ochorenie očí spôsobené prítomnosťou očného červa Thelasia callipaeda, ktorá sa nachádza pod tretím viečkom, v spojivkovom vaku a očných kanálikoch.

Toto muškami prenosné ochorenie sa vyskytuje nie len u psov a mačiek, ale aj u králikov a iných cicavcov. Prejavuje sa zápalom a opuchom oka a mnohokrát je jej diagnostika podcenená a prehliadnutá. Majiteľ častokrát pozoruje diskomfort, svrbenie s opakujúcim sa otieraním a škrabaním očí u svojho maznáčika, kedy sa sekundárne vytvorí infekcia prípadne aj poškodenie povrchu rohovky. Je nevyhnutné, aby sa vykonalo celkové očné vyšetrenie kedy spozorujeme pohybujúce sa červy pozdĺž rohovky vychádzajúce spod viečka. V dôsledku opakovanej iritácie pozorujeme začervenanie, slzenie a po pozitívnom fluoresceínovom teste – vyšetrenie celistvosti rohovky, aj poškrabanie resp. prítomnosť lézie na rohovke. 

V takýchto prípadoch je nutné v prvom rade vybrať z oka všetky prítomné červy, vykonať preplach postihnutého oka a nasadiť symptomatickú terapiu pomocou antibiotických a protizápalových nesteroidných kvapiek. To je však riešenie len sekundárneho problému a  nevyrieši primárnu príčinu ochorenia. Preto je nevyhnutné, aby sa podalo antiparazitikum vo forme tablety alebo pipety, ktoré usmrtí červy ako aj jeho všetky vývojové štádiá, aby sa zabránilo pretrvávaniu parazitárnej infekcie.

Toto ochorenie sa bežne vyskytuje v teplých a prímorských krajinách, preto je nevyhnutné, aby ste svojmu zvieraťu zabezpečili kompletnú prevenciu pred vycestovaním na dovolenku. Takýto ,,darček,, si so sebou priniesla aj naša klientka, ktorá so svojím psíkom pricestovala zo Srbska. Po 4 týždňoch terapie sa konečne jej miláčikovi uľavilo a môže fungovať naplno ako predtým.