Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Nezabúdajte na správnu prevenciu proti kliešťom

Nezabúdajte na správnu prevenciu proti kliešťom

Keďže kliešťová sezóna pomaly začína, nezabúdajte na prevenciu svojich zvieracích miláčikov. Kliešte patria k veľmi výkonným prenášačom baktérií, vírusov, či parazitov. Následná infekcia môže poškodiť zdravotný stav zvieratka.

Psy sa môžu po nakazení stať zdrojom ochorenia pre ostatné zvieratá, alebo aj samotného človeka. Už samotné prisatie kliešťa na kožu je nepríjemné, miesto je podráždené, začervenané, opuchnuté až bolestivé. Hlavné nebezpečenstvo však spočíva v ochoreniach, ktoré kliešte prenášajú (bakteriálne a parazitárne) - borelióza, babesióza, anaplazmóza, či ehrlichióza. Aby ste predišli nepríjemným zápalom kože, či ochoreniam, ktoré tieto parazity prenášajú, radi by sme vám pripomenuli možnosti ochrany vašich zvieracích miláčikov proti nim, a to vo forme roztokov, obojkov či tabliet.

Spot-on tzv. pipetky-kvapky

Medzi najznámejší prostriedok a jeden z najúčinejších prostriedkov, ako zbaviť zvieratko parazitov sa považuje tzv. pipetka alebo spot on. Účinnou látkou v prípravkoch typu spot-on býva najčastejšie fipronil (Frontline Combo), permetrín (Advantix), dinotefuran (Vectra3D) a fluralaner (Bravecto). Nezabúdajme pri výbere prípravku pre mačku, že nevedia odbúrať permetrín, a preto prípravky s touto účinnou látkou sú pre mačku toxické! Pozor na to! Niektoré pipetky obsahujú navyše látky, ktoré majú aj repelentný účinok, a dokážu odpudzovať  aj lietajúci hmyz (Advantix, Vectra 3D). Parazit je usmrcovaný už pri kontakte s kožou, ešte skôr ako sa prisaje, či uchytí. Tým predchádzame prenosu infekcie. Spot - on prípravky sa aplikujú zvieratku priamo na kožu za krk alebo medzi lopatky, tak, aby zviera nedokázalo danú tekutinu olízať. Trvanie účinku prípravku sa predpokladá väčšinou na taký mesiac, avšak výnimkou je prípravok pod názvom Bravecto. Ide o pipetku s účinnosťou až 3 mesiace. Sú vhodné hlavne pre psy, ktoré sú v častom kontakte so svojimi majiteľmi, rodiny s malými deťmi, či výstavné psy. Pipetky neslúžia len ako liečba v prípade napadnutia parazitmi, ale aj ako skvelá prevencia.

Obojky proti kliešťom a blchám

Proti parazitárne obojky pre psov a mačky sa od seba odlišujú účinnou látkou aj dobou ich pôsobenia, chránia proti blchám aj proti kliešťom až 4-8 mesiacov. Účinná látka sa uvoľňuje postupne a zabezpečuje tým dlhodobý účinok. Obľúbené sú najmä obojky Kiltix, Scalibor a Foresto. Kiltix chráni proti blchám a kliešťom počas siedmich mesiacov, Scalibor účinkuje proti blchám 4 mesiace, proti kliešťom 6 mesiacov a zároveň má šesťmesačný repelentný účinok na komáre. Najnovší obojok Foresto sľubuje až 8 mesačnú ochranu proti blchám a kliešťom. Aby obojok fungoval, musí byť v kontakte s kožou (utiahnutý má byť tak, aby sa pod neho zmestili dva prsty). Pri skladaní sa jeho účinnosť znižuje. Obojky sú tiež odolné voči vode. Na zachovanie dlhodobého účinku je dôležitá údržba, raz mesačne je vhodné obojok odmastiť mydlovou vodou. Výhodou je jednorazová aplikácia a dlhodobá účinnosť. Nevýhodou môže byť zápach niektorých obojkov, čo môže obťažovať majiteľov bytových psov. Okrem toho, niektoré psy zvyknú obojky strácať, u mačiek je zasa vyššia pravdepodobnosť, že sa niekde oň zachytia (výnimkou je obojok Foresto, ktorý má dvojstupňový bezpečnostný systém).

Spreje a šampóny

Prostriedok proti kliešťom môže mať dokonca aj formu spreja. Je dôležité použiť dostatočné množstvo prípravku a následne ho  rovnomerne roztrieť po celom tele zvieratka. V dnešnej dobe existujú na trhu aj rôzne antiparazitné šampóny, a to ako pre účel prevencie, tak na likvidáciu už existujúcich parazitov. U niektorých prípravkoch je pravdepodobné, že dokážu usmrtiť len parazity prítomné na tele zvieratka. Spreje a šampóny sú vhodné pre mláďatká a  zvieratá, ktoré potrebujú ochranu len príležitostne (ide o jednorazovú príležitosť). Nevýhoda je nepríjemná aplikácia pre zviera a jeho krátkodobý účinok. Ide v podstate o dočanú prevenciou.

Forma tabletiek

Medzi najúčinnejšie antiparazitiká patria  prípravky s účinnými látkami patriacimi do skupiny tzv. isoxazolínov. Tablety sú ochutené, obvykle bez problémov prijímané psami. Ich účinnosť začína pôsobiť proti kliešťam a blchám už za 8 -12 hodín. Na trhu sú dostupné už tablety s rôznou dĺžkou účinku, známe sú napr. Bravecto – 3 mesiace, NexGard – 4 týždne, Simparica 5 týždňov.  Voľba tabliet sa môže zvoliť u psíkov od 8 týždňa veku a od hmotnosti 1,5 kg. Správnou voľnou je pre rodiny s malými deťmi, ktoré majú dlhosrstých psov. Výhodou tabliet je perorálna aplikácia a za neváhodu sa považuje účinnosť prípravku (kliešť sa prichytí a uschne na zvierati, následne odpadne), nemajú repelentný účinok.

Prípravky na prírodnej báze

Pre majiteľov, ktorí nechcú použiť chemické prípravky alebo je ich domáci miláčik nadmerne citlivý, existuje možnosť použiť alternatívne prípravky na prírodnej báze vo forme roztokov (cdVet levanduľový alebo čajovníkový odpudzovač kliešťov, Anicosa spot on apod.) alebo na princípe bioenergie (prívesky Tic-Clip, Bio-Pend), či ultrazvuku (prívesok Tick Less). Výhodou je ich úplná bezpečnosť pre všetky vekové a hmotnostné kategórie, takisto sú vhodné pre gravidné a laktujúce suky. Účinnosť týchto prípravkov je však otázna a veľmi individuálna.

Správna prevencia je základ

Ako prevencia je dôležité predchádzať prisatiu kliešťa vyššie uvedenými prípravkami, ďalej je potrebné sa vyhýbať terénu, kde sa kliešte vyskytujú vo veľkom množstve. Psy prichádzajúce stále do styku s kliešťami je dobré očkovať vakcínou proti psej borelióze. Vakcína je vysoko účinná, psy ňou možno očkovať už v čase pred expozíciou ku kliešťom, ako aj psy séropozitívne. Vakcíny proti babezióze a borelióze, avšak neobsahujú všetky druhy borélií s ktorými sa dá nakaziť, preto nezabraňujú prejavom ochorení na 100%, skôr potláčajú prejavy ochorenia.

Na našej klinike okrem zakúpenia prípravkov proti kliešťom, môžete využiť ochranu vo forme spomínanej vakcíny proti borelióze. Radi Vám poradíme a poskytneme bližšie informácie na tel.č.: 0903 655 648, prípadne osobne na recepcii.