Dnes otvorené 08:00 - 19:00, Pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá

+421903655648

Exokrinná pankreatická insuficiencia

Exokrinná pankreatická insuficiencia

Exokrinná pankreatická insuficiencia (EPI) je ochorenie postihujúce podžalúdkovú žľazu= pankreas. Jedná sa o zníženú produkciu enzýmov potrebných pre štiepenie živín prijímaných v potrave.

Toto ochorenie sa vyvíja najčastejšie po neliečenej pankreatitíde chronického charakteru, a to u psov aj u mačiek, a potom pri ochorení atrofia pankreatických acinov (PAA), ktorá sa popisuje najmä u nemeckých ovčiakov. EPI diagnostikujeme u stredne starých a starších jedincov. Prejavuje sa chudnutím aj napriek polyfágii (zvýšený príjem potravy), hnačkou s hlienom a tukom, často nažltlej farby, borborygmami (škvŕkanie v bruchu), pri pankreatitíde aj zvracaním a bolestivosťou brucha.

Diagnostika ochorenia

Diagnostika ochorenia zahŕňa klinické vyšetrenie, sonografické vyšetrenie brušnej dutiny (najmä kvôli vylúčeniu iných problémov, ktoré majú podobné prejavy), vyšetrenie trusu- a to ako koprologické vyšetrenie pre prítomnosť parazitov, tak aj vyšetrenie pankreatickej elastázy, v neposlednej rade vyšetrenie krvi - hematologické a biochemické vyšetrenie zahŕňajúce kontrolu hladiny vitamínu B12, folátu a parametru TLI (trypsin-like immunoreactivity). TLI je najcitlivejší parameter, pri ktorého znížení môžeme takmer s istotou vysloviť diagnózu EPI.

Po určení diagnózy je nasadená terapia. Tá spočíva v suplementácii pankreatických enzýmov vo forme prášku alebo tablety v každej dávke potravy. Majiteľ zvieraťa si musí byť istý, že zvierací pacient enzýmy prijal, v opačnom prípade bude terapia bez efektu. Úlohu zohráva aj špeciálna diéta s nízkym obsahom tuku a nízkym obsahom vlákniny. Pri zistení zníženej hladiny vitamínu B12 je dôležité aplikovať tento vitamín injekčne do jej stabilizácie. V tomto prípade je nutné absolvovať pravidelné odbery krvi pre kontrolu kobalamenémie. Ak pacient na terapiu nereaguje, je nutné podstúpiť ďalšiu diagnostiku kvôli vylúčeniu iných ochorení, ktoré sa často vyvíjajú po EPI. Najčastejšie sa jedná o ochorenie SIBO/ ARE - prerastanie baktérií v tenkom čreve; u mačiek zase IBD - chronický zápal tráviaceho traktu. Ak sa potvrdia ďalšie diagnózy, terapia sa upravuje.